OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2014

Področje:
12. 4. 2014 11:00

22. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev

Namen prireditve OPUS 1 je spodbujanje in razvijanje ustvarjalnosti mladih plesalcev. Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih soloplesov ali kompozicij za največ dva plesalca.

Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lasne plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela. Takšen pristop pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in v svoje ideje. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.

Vsi sodelujoči so ustvarili svoje koreografije na podlagi skupne teme: »Želim si …« Vsakoletne teme naj bi mlade plesalce spodbudile v kritična razmišljanja o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskavo in študij določenih vsebin ali avtorjev / umetnikov. Letošnja tema radovedno poizveduje o željah mladih danes ter s preprostim vprašanjem »Kaj si želiš?« izziva plesalce k razmisleku o svojih resničnih željah, njihovih izvorih in poteh do njih.

Avtorji: mladi plesni ustvarjalci, v starosti od 9 do 24 let
Producent: JSKD

Več informacij: www.spanskiborci.si