Via Negativa: TRI ŽENSKE: ENERGIJA, HISTERIJA, SMRT

Področje:
8. 3. 2014 20:00

Foto: Marcandrea

Prvi zakon B. K.

Video performans za štiri projektorje, kolo in performerja. Prvi zakon B. K. izhaja neposredno iz prvega zakona termodinamike, ki pravi: »Energije ni mogoče uničiti ali ustvariti iz nič, ampak le pretvoriti iz ene oblike v drugo«. V performansu Barbara reducira svojo eksistenco na funkcijo termodinamičnega sistema, ki za potrebe performansa pretvarja energijo hrane (kalorije) v energijo svetlobe (lumne). S pomočjo kolesa poganja dinamo, ki generira električno energijo za osvetlitev prizorišča, s senzorjem na pedalih pa uravnava svetilnost štirih projektorjev (brightness control).

Zamisel in besedilo: Barbara Kukovec, Bojan Jablanovec
Umetniško vodstvo: Bojan Jablanovec
Izvajalka in video: Barbara Kukovec
Produkcija: Via Negativa

****

Foto: Marcandrea

Tihožitje

Eksces je nekoč veljal za nezmeren, prekomeren in histeričen odziv na neko družbeno sprejeto normo. Histerija je vse do 17. stoletja veljala za izključno žensko bolezen, ki jo povzročajo motnje v delovanju maternice, kot terapijo pa so predpisovali spolni odnos, orgazem in nosečnost. Danes histerija ni več ženska bolezen, eksces pa ne velja več za dejanje prekoračitve ali upora – obstaja samo še kot normiran protokol demokratizacije (histerizacije) norme. Tudi v Natašinem performansu uriniranje balerine v čajnik eksces obstaja zgolj kot estetizirana gesta podreditve in čistega užitka, da to lahko stori.

Zamisel: Nataša Živković, Bojan Jablanovec
Režija: Bojan Jablanovec
Izvajalci: Nataša Živković in Skriti Gostje
Produkcija: Via Negativa

 ****

Foto: Marcandrea

Stegn se

Kaj bi rada za zadnjo večerjo? Katere bodo tvoje zadnje besede? Kje bi bila rad pokopana? Kdo naj pride na tvoj pogreb? Katero pesem bi rada slišala na svojem pogrebu? Smrt je globoko intimna in hkrati skrajno teatralna senzacija. Katarina uprizarja oba njena obraza: intimni spopad umirajočega: »Rekli so mi, da bom šla skozi tri faze: najprej zanikanje, potem jeza in nazadnje sprejetje,« in smrt kot ultimativni spektakel, ki ga doživlja tisti, ki jo opazuje od zunaj. Stegn se je predstava, v kateri moramo vsi odigrati svoje vloge: performer postane truplo, gledalec postane pogrebec, predstava postane pogreb.

Zamisel in besedilo: Katarina Stegnar, Bojan Jablanovec
Režija: Bojan Jablanovec
Izvajalka: Katarina Stegnar
Produkcija: Via Negativa