Anita Wach, Bojan Jablanovec: UPS

Področje: ,
19. 10. 2012 20:00

»Zgodovinski projekt Razsvetljenstva ni uspel. Luči nam prav nič ne koristijo.«

Ups je plesni solo performans, ki poteka v nenehnem »dialogu« med plesalko in odrom. Oder nastopa kot »dramatis personae«, ki publiko in plesalko nagovarja s pomočjo projiciranega teksta: »Imam težave z lučmi. Vem, da jih bo treba prižgati. Prej ko slej. Ampak bojim se, da bi to lahko bila napaka.«

Performans Ups se ukvarja z mehanizmom napake, ki deluje kot zanka, iz katere ni izhoda. Napaka nikoli ni samo ena. Za njo se kopiči neskončna serija napak, dokler potreba po spremembi ne postane prevelika. Življenje postane neskončen proces popravljanja napak, ki se vrti okoli ponavljanja ene in iste napake – da bi popravili napako.

Zamisel: Anita Wach, Bojan Jablanovec
Ples in koreografija: Anita Wach
Koncept, besedilo in režija: Bojan Jablanovec
Scenska tehnika in luč: Janko Oven
Glasba: Jean-Baptiste Lully: Le Bougeois Gentilhomme (v izvedbi Concert Des Nations, Jordi Savall), The Other Half: I need you (Randy Holden, Mike Port), Michael Praetorius: Dances from Terpsichore (v izvedbi Ensemble Bourrasque, Bertil Färnlöf), Jean-Baptiste Lully: Musiques à Danser, à la Cour et à l’Opéra (v izvedbi Les Talents Lyriques, Christophe Rousset), Johnny Thunder: I’m Alive (Pete Lucia, Tommy James)
Producentka: Špela Trošt
Produkcija: Art Stations Foundation Poznan, Via Negativa
Koprodukcija: tanzhaus nrw Dusseldorf, DanceIreland Dublin
Podpora: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturno in šport, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo in narodno dediščino Republike Poljske.
Projekt je del programa modul-dance v okviru EU programa Kultura.