Via Negativa: SRAMOTA

Področje: ,
17. 1. 2012 20:00 18. 1. 2012 20:00

“Bodi kar si, pokaži kaj si! Ničesar več se ti ni treba sramovati!”

To je eden najbolj razvpitih imperativov sodobnosti. Zdi se, kot da je svet danes povsem odprt in nas je pripravljen sprejeti takšne, kakršni smo – nobenih omejitev, nobenega sramu več. Sodobna medijska kultura zahteva, da smo odprti, da izražamo svoja čustva, da smo kritični in zabavni … Kot da bi bila sramota nekaj predmodernega, nekaj iz prejšnjega stoletja. Kot da sramota ne spada več v sodobno identiteto.

Kljub temu pa sram ni izginil, potlačili smo samo njegovo simbolno funkcijo. Čeprav ga vztrajno negiramo, še zmeraj ostaja skrivna struktura vsake subjektivnosti in vztraja kot trmast ostanek človečnosti. V sodobni medijski družbi se sram najbolj sramuje prav samega sebe. Medijska realnost je postala maškerada negotovih posameznikov, ki se skrivajo za svojimi javnimi obrazi in za vsako ceno branijo svoje identitete – skrivajo svoj sram.

Enako velja za naš performans. Skrivanje za različnimi vlogami, obramba njigovih identitet in zanikanje sramu so osnovni principi naše uprizoritvene strategije. Ustvarili smo številne fiktivne, biografske, pravljične, alegorijske in absurdne vloge in se skrili za njimi. Oder uporabljamo kot prostor za travestije fiktivnih identet.

Prizori in besedila so avtorsko delo skupine.
Performerji: Anita Wach, Darko Japelj, Grega Zorc, Katarina Stegnar, Magdalena Tuka, Marie-Louise Stentebjerg
Koncept in režija: Bojan Jablanovec
Kostumi: Via Negativa s pomočjo Ajde Tomazin
Odrska tehnika in oblikovanje luči: Igor Remeta
Producetka: Špela Trošt
Produkcija: Via Negativa
Partner: KUD Moment Maribor
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana