NOMAD Dance Academy in Fičo Balet: KRATKI REZI #2

20. 6. 2009 20:00 21. 6. 2009 20:00 22. 6. 2009
12:00 - 15:00

13 kratkih nomadskih predstav
1 mednarodna konferenca z naslovom “Put on the Red Shoes and…””
1 DJ party

Kratki rezi #2 so mednarodna sodobnoplesna uprizoritev, ki sledi idejam trinajstih potujočih koreografov in plesalcev iz šestih južnoslovanskih držav ali držav t. i. Zahodnega Balkana (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Bolgarija) in ostalih držav (Latvija, Francija in ZDA), ki so v obdobju od 24. februarja – 22. junija 2009 živeli, potovali, se izobraževali in ustvarjali skupaj v programu NOMAD Dance Academy. Ustvarjalci so se vsakih štirinajst dni preselili v drugo državo, v drugo mesto (Sarajevo, Skopje, Sofija, Kanjiža, Beograd, Zagreb, Ptuj in Ljubljana), ki jim je nudilo umetniško rezidenco z delavnicami, predavanji, soočenja z lokalnimi in mednarodnimi umetniki in teoretiki, kot tudi prostor za lastno umetniško raziskovanje.

Nomadi bodo s pomočjo umetniških svetovalcev in lokalne tehnične ekipe v Ljubljani v zelo kratkem času ustvarili niz kratkih zgodb, situacij in dogodkov (5 – 20 minut) in jih izvedli na različnih lokacijah. Svetlobo, ton, sceno in video v Kratkih rezih #2 bodo soustvarjali mladi slovenski odrski tehniki, ki se izobražujejo v Bunkerjevi tehnični delavnici.

20. in 21. junija 2009 bodo od 20:00 naprej potekale predstave v Plesnem Teatru Ljubljana nato se bo občinstvo po pravem nomadskem principu sprehodilo do naslednjih prizorišč, ki bodo Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, DIC Kreatorij in Tovarna ROG.

Naslovi in izvajalci kratkih nomadskih predstav:

  • Lord, Don’t Let The Devil Steal The Beat! / Elia Rubin Mrak Blumberg (ZDA)
  • Look at me! / Ana Schnabl (Slovenija)
  • Apple Man / Ruta Nordmane (Latvija)
  • Energy Rhythm / Katina Diskov (Srbija)
  • THRESHOL (in process “D”) / Aleksandar Georgiev (Makedonija)
  • Papalačinke / Céline Larrère (Francija)
  • WannaB. / Martina Nevistić (Hrvaška)
  • Momentum / Marko Kalc (Hrvaška)
  • Copy / Me / Nikolina Todorova (Bolgarija)
  • Latino drive / Lejla Muhič (Bosna in Hercegovina)
  • PlanesTrainsAutomobiles – Vol. 1 ”Bump” / Bor Pungerčič (Slovenija)
  • …This Figuration in C-minor… / Igor Koruga (Srbija)
  • Glass of love / Zhana Pencheva (Bolgarija)
  • Party / DJ Borka (Slovenija)

22. junija 2009 bo od 12:00 – 15:00 v Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU potekala konferenca NOMAD Dance Academy z naslovom “Put on the Red Shoes and…””

Na konferenci želimo uporabiti izkušnje udeležencev in razpravljati o temah, kot so: ples in mesto, o koreografiji množic, razumu kot mišici, statičnih in mobilnih lastnostih plesa, o načinu, kako umetniški postopki odslikavajo življenje v mestih in obratno, o sodobnem plesu kot prvenstveno urbanem pojavu.

Želimo izhajati iz nas kot posameznikov, ki metaforo rdečih čeveljcev uporabljamo za razlago samoobnavljajoče potrebe po premikanju, ustvarjanju in organiziranju … Posvetili bi se radi vprašanju, o katerem javno le redko govorimo: “Kaj nas poganja in nas ne glede na okoliščine ohranja ustvarjalne?” K sodobnemu plesu ne pristopamo zgolj kot h gibanju teles, ampak tudi kot gibanju misli. Misli, ki komunicirajo in vselej že vključujejo drugega. S tem je povezano vprašanje, kako in kje ta osebni gon naseli mesto in njegove družbene realnosti.

NOMAD Dance Academy (NDA)

je platforma dolgoročnega sodelovanja med plesalci, koreografi, menedžerji, producenti, financerji in oblikovalci kulturne politike s področja sodobnega plesa in sodobnih scenskih umetnosti iz SEE ali t. i. balkanske regije in v njej. Nomad Dance Academy vzpostavlja nov model sodelovanja na ravni organizacije, financiranja in promocije sodobnega plesa. Od začetne podbude v marcu 2005, NDA razvija tri vzporedne ravni programa: izobraževanje, raziskovalni program in promocija plesa.

Kolofon

Nomadi 09: Bor Pungerčič, Ana Schnabl (SLO), Martina Nevistić, Marko Kalc (HRV), Igor Koruga, Katina Diskov (SRB), Nikolina Todorova, Zhana Pencheva (BOLG), Aleksandar Georgiev(MAK), Lejla Muhić (BIH), Larrere Céline (FRA), Ruta Nordmane (LAT), Elia Rubin Mrak Blumberg (ZDA)

Tehnični sodelavci (scena, luč, ton, video) v Ljubljani: Andrej Zupanič, Boris Kralj, Jaka Sotlar, Katja Vravnik, Maja Isakovič, Mateja Glavina, Miha Vlaj, Pila Rusjan aka Polona Zupan, Simona Jerala, Tina Krajnc, Tine Škrlj Jakomin, Urša Laznik, Evin Hadžialjević, Arna Hadžialjević, Milan Vračar, Petra Hrovatin

Umetniški mentorji v Ljubljani: Dejan Srhoj, Goran Bogdanovski, Rok Vevar, Tomaž Štrucl, Brane Zorman, Janez Janša

Tehnični mentorji v Ljubljani: Jaka Šimenc, Andrej Intihar, Andrej Petrovčič, Janko Oven, Zoran Grabarac

Kritiki Krathih rezov #2: slušatelji Šole ustvarjalne kritike – ŠUK, ki poteka v Gledališču Glej

Predvanja in klasi v Ljubljani: Tamara Bračič, Bojana Kunst, Rok Vevar, Igor Medjugorac, Miha Klinar, Les Slovaks

Grafično oblikovanje: Tanja Radež

Organizacija konference in sestankov: Dragana Alfirević

Producent: Goran Bogdanovski

Koprodukcija: Fičo Balet, Bunker Ljubljana

Partnerji: Zveza kulturnih društev Ptuj, Plesni Teater Ljubljana, KUD Pozitiv, ŠUK – Šola ustvarjalne kritike, Gledališče Glej, Tovarna Rog, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Mestni muzej Ljubljana, Alibi Hostels, Elektro Ljubljana

NOMAD Dance Academy partnerji: Fičo Balet (Ljubljana), TALA – Dance Center (Zagreb), Station – servis for contemporary dance (Beograd), Lokomotiva – Centre for New Initiative in Arts and Culture (Skopje), Brain store project (Sofia), Tanzelarija (Sarajevo)

Kratke reze #2 so omogočili:: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, US embassy v Ljubljani, Swiss Cultural Programme in the Western Balkans, European Cultural Foundation, Program Evropske Skupnosti KULTURA