EKG pregled

Področje: ,
9. 6. 2009 - 13. 6. 2009

EKG

Izmerimo utrip prve stalne skupine na področju sodobnega plesa pri nas.

PROGRAM


Sreda, 10. junija

ob 20. 30 uri
Surovo
Koreografija: Claudia de Serpa Soares
40′

ob 21. 15 uri
Koncert: Tamara Obrovac Transhistria akustični kvartet
Otvoritvena zabava festivala


Četrtek, 11. junija

ob 18.30 uri
Gledališki režiserji v svetu plesa (okrogla miza)

ob 20. 30 uri
Ukaz
Koreografija: Matjaž Farič
50′
Ukrep
Režija: Sebastijan Horvat
55′


Petek, 12. Junija

Ob 14. 30 uri
Ples na filmu
Projekcija plesnih filmov Vrtoglavi Ptič in Dom Svobode.
Filma po izboru dr. Stojana Pelka, ki bo prispeval tudi kratko uvodno predstavitev
Lokacija: KINODVOR, Kolodvorska 13

ob 20. 30 uri
Črtano
Režija: Bojan Jablanovec
45′
Nebo
Koreografija: Simone Sandroni
25′
Zaključna zabava festivala


Vstopnice
Posamezna predstava, 12, 8* EUR
Festivalska vstopnica, 20, 14* EUR
*za dijake študente, upokojence in brezposelne osebe

Na okroglo mizo, filmske projekcije in pogovor je vstop prost.

Prodaja in vstopnic
Uro pred predstavami v Stari mestni elektrarni, Elektro Ljubljana

Rezervacija in dodatne informacije
office@en-knap.com


Surovo
Koreografija: Claudia de Serpa Soares
»Všeč mi je bila zvočna podoba besede. Rekli so mi, da je prevod ustrezen. Gibajte se, ne da bi razmišljali. Ustvarjalni proces se je nato usmeril v teme, ki jih na začetku nisem predvidela. Predstava zdaj govori tudi o praznini in osamljenosti ter počasnosti. Zanima me, kakšni smo v svoji naravni, surovi obliki. Kaj nas druži in kaj ločuje. Kako se lahko telesa gibljejo na pristnejši, naravnejši način.« Blaž Mazi, Dnevnikov Objektiv Claudia de Serpa Soares, sredi devetdesetih članica skupine EN-KNAP, je vrsto let delovala v skupini Sashe Waltz in plesnem ansamblu gledališča Schaubünhe iz Berlina, v zadnjem času pa se je odločila za samostojno pot plesalke in koreografinje.

Ukaz
Koreografija: Matjaž Farič
Intenzivna in natančno koncipirana plesna predstava se ukvarja s plesom kot metaforo življenja in izhodiščem za plesni gib. Matjaž Farič, najbolj ploden slovenski koreograf zadnjih dvajsetih let, postavlja ukaz kot osnovno orodje za vzpostavljanje odrskih atmosfer, na katere se posamezni plesalci odzivajo v skladu s svojimi zgodovinskimi, kulturnimi in individualnimi izkušnjami, ki so jih oblikovale.

Ukrep
Režija: Sebastijan Horvat
Eden najbolj drznih slovenskih režiserjev se je odločil uprizoriti Brechtov učni komad Ukrep, ki je bil kmalu po svojem nastanku prepovedan in ga tudi danes njegovi dediči ne dovolijo uprizarjati. »Uprizoritev Ukrepa je za Horvata tako še en poskus vezljivosti medijev, hkrati pa vpenjanje tekstualnega v nove, nenavadne, gledališke taktike.« Tomaž Toporišič

Črtano
Režija: Bojan Jablanovec
Svoj zadnji projekt je skupina EnKnapGroup ustvarili z režiserjem Bojanom Jablanovcem, ki je slovenski javnosti najbolj znan po svojem projektu Via Negativa. O uprizoritvi, ki je premiero doživela 9. aprila v ljubljanski Stari mestni elektrarni, je kritičarka Mojca Kumerdej v Delu zapisala: »Petdesetminutna predstava Črtano, ki jo odlikujejo jasen koncept, premišljena režiserska metoda in performerska izvedba, je ena redkih predstav, v kateri kolektivu uspe prepričljivo izpostaviti in uprizoriti temeljna gledališka vprašanja.«

Nebo
Koreografija: Simone Sandroni
Plesni kontrast Jablanovčevemu projektu predstavlja uprizoritev Nebo, ki je nastala kot del diptiha z naslovom Nekje vmes, ki sta ga s skupino ustvarila Lenka Flory in Simone Sandroni. Sandroni pripoveduje o brezkončnem nebu, na katerem ljudje iščejo drug drugega, da bi se izognili samoti. Ko se najdejo, se začne igra zapeljevanja, dominacije, dvomov, boja, zavisti ipd., tako da z nostalgijo zrejo nazaj na Zemljo in hrepenijo po izgubljeni sreči.

EnKnapGroup so: Gyula Cserepes, Luke Dunne, Katja Legin, Lada Petrovski in Ana Štefanec in Kaja Janjić k. g.
Umetniški vodja: Iztok Kovač
Izvršna producentka: Meta Lavrič