Janez Janša: ŽIVLJENJE

Področje:
29. 11. 2008 20:00 2. 12. 2008 20:00 3. 12. 2008 20:00 4. 12. 2008 20:00

Formalni okvir projekta Življenje je težko določljiv, nenehno polzi med predstavo in razstavo…
Predstava se zgodi tukaj in zdaj, lahko je tudi jemljemo kot ponovno izvedbo neke druge, s fotografijami dokumentirane predstave. Življenje je prvi poljub, zadnje ljubezensko pismo, protestiranje, včlanitev v politično stranko, dolgočasje, alkohol, bolečina, bes, samozadovoljevanje, sprememba imena in videza, občutek krivde, prijatelji, naši dragi mrtvi, konflikt hčerke in matere, ljubezni, tudi tiste, ki niso pustile najlepših spominov in je odločitev o reakciji ali zgolj o opazovanju. Tudi Chris Burden, Jan Fabre, skupina OHO, Picasso in Andy Warhol so, ne da bi morda vedeli, del vašega življenja. Morda nas povezujejo sorodni spomini na prvi poljub, morda smo se vsi zavzemali za izpustitev Janeza Janše iz zapora in mogoče imamo podobne strahove o tem, kako bomo umrli. Rekonstruiramo lahko antologijsko akcijo skupine OHO in se povzpnemo na Triglav. Ali pa ponovno sanjamo prve poosamosvojitvene sanje z Milanom Kučanom. Življenje ustvarja situacije, kjer se spomini in vizije prepletajo do nerazpoznavnosti. Je preteklost samo del spomina ali gre tudi za politično in kulturno pogojenost? Koliko vizionarstva je v naših vizijah in ali je vizija določena s smrtjo ali s strahom pred smrtjo?

Življenje je sestavljeno iz pisnih, foto in video navodil. Obiskovalci so hkrati akterji dogodka, s sprehajanjem med navodili kreirajo predstavo po lastnem ritmu, prepričanju in (ne)aktivnosti. Predstava se zgodi, ko se zanjo odločijo obiskovalci. Gledalec se nam pojavlja kot terminalni spectActor, kot gledalec in igralec obenem. Prav tako je glasbena podlaga prepuščena obiskovalcem. Sprehodijo se skozi obče življenjske postaje, najbolj intimno tako postane splošno in obratno. Intervencije publike puščajo za sabo razstavo o življenju, kar pomeni, da lahko Življenje zgolj razstavimo.

Koncept in režija: Janez Janša
Soustvarjalci: Caroline Decker, Dražen Dragojević, Teja Reba, Janez Janša in Janez Janša
Lučno oblikovanje: Miran Šušteršič
Izbor glasbe: Dražen Dragojević
Fotografije: Janez Janša
Tehnični vodja predstave: Igor Remeta
Produkcija: Maska
Producentka: Jedrt Jež Furlan
Koprodukcija: Tanz im August, Berlin, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana (SMEEL), Ljubljana in Aksioma – zavod za sodobne umetnosti
Koprodukcija raziskovalnega projekta Vaditi svobodo: Tanzquartier, Dunaj

Program Maske podpirata MOL, Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost in Ministrstvo za kulturo RS.

Izvedbe

premiera dela v nastajanju: 22.8.2008, festival Tanz Im August, Berlin
slovenska premiera: 29.11.2008, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana (SMEEL)

Fotografije