Francesca Pennini/ CollettivO CineticO: XD. RETINSKI ZAPISI O OBSCENOSTI ZOB

Področje: ,
28. 10. 2010 19:00

xd

XD je del koreografske arhitekture C/o, desetletnega projekta, ki temelji na pojmu heterotopije.

Pričujoči fragment se osredotoča na Sceno kot vizualno površino, na kateri se telo razkriva kot podoba.

Beseda XD je emotikon, ki predstavlja nasmeh in se zelo pogosto uporablja v blogih, klepetalnicah in v pisnih telekomunikacijah na splošno. Križec (v tem primeru pomeni oči, ki se iskrijo) se pojavlja v vseh fragmentih projekta C/o kot »indikator prostora«. V besedi XD je kartezijanski križ, ki določa kraj, kamor je usmerjen pogled. Predstavlja X, ki kot kazalec usmerja gledalčev pogled ali je preveza na očeh performerjev, ki vedno delujejo po paradigmi »kdor je viden, ne vidi«.

Format oblikuje prostor in čas v strukturo stripa. Oder je razsekan na majhne okvire vizualnega prostora, ki z gledalcem vzpostavljajo stik in tako omogočajo, da vidijo, kaj natančno se dogaja znotraj teh meja, kot bi bili »na sceni« (ob-vidno), vse drugo pa je povsem funkcionalno, nevidno, ob-sceno.

Zobje ter mehaničen in hladen pretiran nasmeh bodo rdeča nit po seriji referenc, ki segajo od japonskih stripov manga do oglasov, pornografije in mode. Ti zarisujejo telo, ki si prizadeva, da bi gledalcem čim dlje ostalo v vidnem spominu.

Režija, zasnova, koncept: Francesca Pennini | CollettivO CineticO
Akcija in kreacija: Andrea Amaducci, Nicola Galli, Angelo Pedroni, Francesca Pennini
Zvok: Gianluca Arnò
Kostumografija: Maria Ziosi
Luč in tehnika: Angelo Pedroni
Fotografija: Stefano Partisani, Giacomo Stefani

colletiv-cinertic1 colletiv-cinertic2
colletiv-cinertic3