SALVIA- 6. evropski festival kulture in umetnosti gluhih

Področje:
2. 10. 2010 - 9. 10. 2010

salvia

Evropski festival kulture in umetnosti gluhih Salvia poteka vsako drugo leto v drugi državi. Za leto 2010 je kot gostujoča država izbrana Slovenija in tako tovrsten dogodek prvič gostimo pri nas.

Predstavili se nam bodo gluhi evropski umetniki, ki bodo gluhim, naglušnim in slišečim prikazali kulturo gluhih. Gluhi umetniki se izražajo z mimiko in gibi telesa ter nam tako posredujejo vsebine in bistvo svoje umetniške ustvarjalnosti.
Kultura gluhih je zanimiva še zaradi ene posebnosti; most v komunikaciji med gluhimi iz različnih držav predstavlja mednarodna kretnja, ob kateri gluhi dopolnjujejo svoje izražanje z mimiko in gibi telesa.

Gluhi umetniki se bodo v času festivala udeležili dopoldanskih delavnic pantomime, poezije, plesa in gledališča, večerno dogajanje pa nam bodo popestrili z gledališkimi predstavami.
Publiki se bo predstavilo 12 gledaliških skupin iz Evrope s približno 80 udeleženci iz Litve, Estonije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Španije, Češke, Belgije, Grčije in Slovenije.

V festivalskem dogajanju bo v ospredju kultura gluhih, izražena skozi različne zvrsti: gledališče, poezijo, vizualno umetnost, komedijo in ples. Želimo si, da bi vse to nekoč preraslo v pravo “umetniško četrt“, v kateri bomo gluhi lahko vedno znova oživljali občutke skupnosti, solidarnosti in ustvarjalnosti.

Program festivala

Za več informacij obišči Kulturno in izobraževalno društvo Mavrica .