STARCI 1.2

Področje:
23. 3. 2019 19:00 24. 3. 2019 19:00

Hiranje, osamljenost, bolezen, smrt. Občutek, da nam življenje polzi iz rok, in da gre svet mimo brez nas. In da je vse, kar nam je ostalo, le še spomin.

Živimo v družbi, ki se s staranjem sooča preko institucionalizacije, s predsodki in izolacijo. Kjer je medgeneracijsko sodelovanje pogosto le floskula. In kjer moramo govoriti le o o tem, da je starost lepa, pri čemer mora ostati strah pred minljivostjo globoko potlačen v vsakem posamezniku.

Režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb v svoji drugi premieri Starci v sklopu Glejevega rezidenčnega programa in v koprodukciji z AGRFT staranje postavita v središče svojega gledališkega premisleka. Več kot dve leti sta s starostniki iz različnih sfer življenja, ki pred tem večinoma niso imeli stika z gledališčem, gradila skupnost, ki se preko razkrivanja spominov s poetično interpretacijo starosti sooča z družbenimi predsodki do Starcev.

Na odru se spomini tako prepletajo s pozabo, poetično s političnim, interpretacija z izkušnjo, magija z realnostjo. Izginule zgodbe in ljudje postanejo resnični, strahovi se razblinjajo v prazen nič. Oder postaja polje mogočega. Medtem ko nas družba sili v individualizacijo, se Starci s svetom in seboj soočajo skupaj. In ne pristajajo na to, da zanje tu ni več prostora.

Glej rezidenta: Hana Vodeb, Tin Grabnar
Dramaturgija: Brina Klampfer, Alja Lobnik (Starci 1.1), Nina Šorak (Starci 1.1)
Scenografija: Nina Rojc
Kostumografija: Sara Smrajc Žnidarčič (Starci 1.2)
Oblikovanje luči: Grega Mohorčič, Tin Grabnar

Starci, avtorji besedil:
Irena Butoln
Jožica Hribar
Majda Lekše
Stanka Škodič
Vanja Matijevec
Vesna Škreblin
Jože Drabik (Starci 1.2)
Božidar Škof (Starci 1.1)

Gostje:
Iris Bošnjak, Lana Fantur Mijić, Taj Muhamedagic, Christopher Dornik, Jaša Gončin, Nika Flisar, Apolonija Zakrajšek, Sven Bec, Mala Verbič Šalamon, Klara Prem Cerar, Alina Boehm Paškulin, Zala Renčelj, Jan Luštek, Zoja Jovanović, Lucija Olja Bulc, Sara Knez, Franja Razinger

Mentorji:
prof. mag. Tomislav Janežič
doc. Janez Janša
prof. mag. Jasna Vastl
red. prof. Janja Korun
asist. mag. Tina Kolenik

Fotografija: Željko Stevanić, Barbara Poček, Hana Vodeb

Izvršna producentka: Barbara Poček
Produkcija: Gledališče Glej
Koprodukcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Univerza v Ljubljani

Zahvale:
Adriana (Mesec Maj), Tanja Roženberger (Slovenski etnografski muzej), G.Krapež (Strupijeva hiša Celje), Tadej Kozovinc Tedi (lokal Cuba Libre Celje), Poročne pravljice Celje, Robert Hostnik (ZPO Celje), Janko Požežnik (Gasilska postaja Dečkova ul. Celje), Fotokopirnica Tomi Celje, Zlata jama Celje, Albin Mrak (Društvo Trebuša), Domačija pri Lenart, Dolina 17, Aleš Zorec, Maja Antončič, Mohor Hudej, Nuša Ofentavšek, družina Matijevec, Legat Dent, Družina Matijevec Jerman, Maja Bjelica, Združenje Muzofil, Alpeks, Vanessa Benak Cvijanović z Maksom, Kostja Matijevec Jerman, Katarina Legat Blomstedt, Vanja Slapar in Dramska Šola Satirikon, Ana Duša, Toby Kuhn, Ana Krajnc, Marta Gregorčič, Mala Kline

VSTOPNICE: 10€, 7€ (dijaki, študenti, upokojenci)
rezervacije: rezervacije@glej.si in info@ljudmila.org/~bunker/, 051 269 906 (Bunker)
spletna prodaja: 23. marec in 24. marec

Fotografija: Ivian Kan Mujezinović / Gledališče Glej