URBAN HEAT

Področje:

URBAN HEAT

Od leta 2012  je zavod Bunker s  festivalom Drugajanje vpet v mrežo Festivals in Transition, ki je z letom 2016 pričela projekt URBAN HEAT. Ta združuje trinajst evropskih festivalov. Mreža partnerskih festivalov si bo prizadevala z umetniškimi raziskovanji nasloviti razmerja med mestom in umetnostjo, v okviru projekta Urban Heat pa bodo partnerske organizacije producirale predstave in druge umetniške dogodke, ki jih bodo ustvarjali vabljeni umetniki. Izbrani slovenski umetnik, ki sodeluje v projektu, je režiser Mare Bulc.

Bunkerjeve aktivnosti v okviru projekta Urban Heat:

* Udeležba na Cairo City Lab, Kairo, Egipt, 14. – 17. april 2016

* Udeležba na festivalu Alkantara, Lizbona, Portugalska, 25. maj – 11. junij 2016

* Maribor City Lab na festivalu Drugajanje, Maribor, Slovenija, od 21. do 25. novembra 2016 (Program)

* Marko Bulc: Prva altruistična predstava, produkcija in premierna uprizoritev predstave, Stara mestna elektrarna, 22. november 2017

*Festival Drugajanje, Maribor, Slovenija, od 28. do 30. novembra 2017

*Festival Drugajanje, Maribor, Slovenija, 0d 27. do 29. novembra 2018

Projekt URBAN HEAT je nadaljevanje projekta Global City – Local City, v okviru katerega je bilo od leta 2012 – 2015 vpetih osem partnerjev – osem evropskih festivalov. Partnerji so si skozi projekt prizadevali z umetniškimi raziskovanji nasloviti socialne, ekološke in politične razsežnosti sodelujočih mest in tudi globalne tendence pri spreminjanju urbanih središč. Po raziskovalni fazi, ki bo v obliki tedenskih CityLAB-ov, torej mestnih laboratorijev, bodo umetniki povabljeni na rezidence, kjer bodo ustvarjali umetniška dela, ki bodo predstavljena na festivalih.

Video: Dominik Zizka