Simona Semenič: DO ZADNJEGA – ODPADE!

21. 9. 2018 20:00

Do zadnjega je trajnostni performans dramatičarke in performerke Simone Semenič, na katerem bo javno prebrala svoj celoten dramski opus in tako pisavi zagotovila svoj prekaren glas.

Simona Semenič je dramatičarka, ki je v slovenskem prostoru s svojo pisavo drastično spremenila notacijsko formo dramske pisave, izumljala nove dramske tehnike ter jim z ambivalentnim razmerjem med dramskim in dramatesinim glasom, ki se večkrat prepleteta do nerazvidnosti, in z legami metadramske govorice zagotovila korpus, pri katerem se bralka (raba spola je generična) ne more znebiti občutka, da jo jezik nagovarja telesno; ali rečeno natančneje: da je njen dramski jezik telo. Besedila Simone Semenič s svojo transdramsko ali transliterarno formo delujejo na trenutke monstruozno: generirajo prezenco, ki jo percipiramo kot prisotno, a vendarle radikalno drugost, ki se s svojo organskostjo izmika redu reprezentacije, četudi uporablja semiotičen instrument.

Prav zaradi tega se branje tega korpusa lahko razume kot dejanje, ki temu jeziku zagotavlja njegov medijski original: telo.

Naslov performansa Do zadnjega lahko pomeni neko vrsto prečiščevalnega rituala: do zadnjega gledalca, do zadnjega besedila, do zadnjega smisla, do zadnje želje, do zadnjega atoma moči … Nenazadnje gre za proces, s katerim bi si akumulirani čas rigidnih kulturnih in družbenih kodov ponovno zagotovil delček prihodnosti.

Avtorica in izvajalka: Simona Semenič
Dramaturg: Rok Vevar
Oblikovalec svetlobe in prostora: Igor Remeta
Produkcija: Mesto žensk
Koprodukcija: Bunker, Ljubljana
Vstopnice: 10 €, 7 € (dijaki, študentje, upokojenci)
Informacije in rezervacije: info@ljudmila.org/~bunker/