Festival Mladi levi: VRT MIMO GREDE

Področje: ,
21. 8. 2010 17:00

vrt

Z nekaterimi umetniškimi intervencijami in inštalacijami bomo v času festivala vstopili v prostor četrti Tabor, razpirali vprašanje pomena zelenega v mestu in podali ideje za bolj kvalitetno rabo javnih in zasebnih zelenih površin.

  • V iskanju zelenega (razstava)

Interaktivna razstava, ki jo bo pripravila skupina študentk Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart skupaj s svojim mentorjem arhitektom Aleksandrom S. Ostanom, je rezultat večplastnega prostorskega branja območja četrti Tabor. Pripravili so zanimivo dokumentacijo o prisotnosti in pomanjkanju zelenega tkiva na javnih in zasebnih prostorih tega mestnega kvarta, za nekatere lokacije pa si zamislili tudi nekaj manjših, zanimivih rešitev.

  • Odpiranje pogledov (inštalacija)

Po Taboru postavljeni okvirji nam bodo v vidno polje približali ozelenele razpoke mesta, ki že obstajajo in hkrati opozorili na tiste kotičke, ki bi zeleni lahko šele postali … To bodo morda pogledi, ki jih do zdaj nismo opazili in nam bodo dali neko drugačno perspektivo mesta, v katerem živimo.

  • Divje seme (inštalacija)

Bogastvo tega, kar nas ves čas obdaja, skoraj vedno prezremo. Rastline, ki rastejo ob pločnikih, v stenskih razpokah, za ograjami, v uličnih zanemarjenih koritih … vse, kar raste divje, neurejeno okoli nas v mestu, bomo poiskali in rastline označili z njihovimi botaničnimi in domačimi imeni, zapisali morebitne zdravilne učinke in njihove druge zanimive lastnosti.

  • Izsledki analize topinamburja

Kipar Boštjan Kavčič, ki se na nam je na Mladih levih pridružil že lansko leto z vrtno inštalacijo na enem od parkirišč Prostorož_09: Ulica, bo na podlagi primerjave posajenega topinamburja v Ljubljani in v Kamniku predstavil analizo toksinov in prehranskih vrednosti v mestu gojene hrane.

Napovedujemo tudi nadaljevanje akcije Pazi!lonček kolektiva krajinskih arhitektk Pazi!Park ter pričetek transformacije degradiranega območja v soseski v začasno uporaben vrt, ki se ga je lotila umetniška skupina Kud Obrat.

  • Ustvarjalnica animiranega filma in videa

Na ustvarjalnici animiranega filma in videa, ki bo potekala v okviru Kinobalona, programa za otroke in mlade v Kinodvoru, pa se bodo otroci igrali z idejo vrta, vrtičkarstva in pomena zelenega v domačem mestu.

Več o celotnem projektu