Abonma V prvi vrsti za učence 7., 8. in 9. razredov osnovnih šol MOL

Področje:

V prvi vrsti111Foto: arhiv Bunker

Abonmaja V prvi vrsti bo popeljal mlade iz 7., 8. in 9. razredov osnovnih šol MOL v kulturni svet Ljubljane, jim omogočil kontinuirano udeležbo na kulturnih dogodkih s spremljajočo refleksijo in ustvarjalnimi delavnicami. Kulturna ponudba Ljubljane je namreč zelo pestra in kvalitetna, vendar kljub dostopnosti ostaja večinoma nepoznana mlajšim prebivalcem mesta, predvsem najstnikom. Razlogov zato je več in se prepletajo v kompleksne vedenjske sheme, prav gotovo pa del odgovornosti nosimo tudi kulturni akterji, saj je ponudbe za mlade najmanj oziroma jim je ne znamo približati. Obenem je to izjemno zanimiva starostna skupina, ki si šele začenja oblikovati lastne vzorce preživljanja prostega časa, pri čemer so pod močnim vplivom komercialne, populistične kulturne ponudbe in zabavnih industrij. Pri srečanjih z njimi opažamo, da so dovolj »zreli«, da jih običajna, redna umetniška ponudba v polni meri nagovarja in vznemirja ter vabi v svet odraslih. Sodobna umetniška dela ravno zaradi odprte interpretativne strukture nosijo visoko pedagoško vrednost, inovativni formati in angažirane vsebine pa privlačijo s svežino in drugačnostjo. Obiski večernih kulturnih prireditev v rednem programu nudijo poligon za učenje raznovrstnih socialnih kompetenc.

K abonmajskim ogledom bomo povabili 60 učencev iz skupaj 4 osnovnih šol MOL (predvidoma 15 otrok z vsake šole). Ker bo tovrstni projekt naš prvi poskus, smo se odločili za šole, s katerimi smo že sodelovali in imamo vzpostavljene vezi z učiteljicami, ki bodo projektne mentorice vključenim učencem. Način vabila in izbire učencev bo prepuščen učiteljicam samim, one bodo skrbele tudi za obveščanje in komunikacijo s starši ter šolo, medtem ko bomo zaposleni v Bunkerju skrbeli za izbor in organizacijo programa. Ta bo strukturiran kot serija delavnic in obiskov, predvidoma eno srečanje mesečno, razen v času poletnih počitnic. Na vsak obisk bomo mlade predhodno pripravili s kratko napovedjo vsebine in formata. Po ogledu bo sledila temeljita refleksija s ciljem prepoznavanja pomena in ustvarjanja lastne zgodbe o videnem, na katero bomo včasih, po presoji, povabili tudi zunanjega strokovnjaka. Delavnice bodo namenjene spoznavanju različnih postopkov ustvarjanja in refleksije in bodo zaradi močnega skupinskega povezovanja uvrščene na sam začetek projekta in, po poletnem premoru, na začetek šolskega leta 2016/17. Program, ki ga pripravljamo, bo pokrival različna umetniška področja s poudarkom na sodobni neodvisni kulturni produkciji, ki zaradi produkcijskih pozicij in pogojev težje stopi v sodelovanje s šolami in večinsko populacijo in ki po drugi strani s svojimi postopki in načini uprizarjanja/prikazovanja ter angažiranimi temami ustreza sodobni pedagoški paradigmi induktivnega, dialoškega pristopa, v središču katerega je razvoj moralne, odgovorne in empatične osebnosti. V kontekstu kulturnih organizacij pa je tovrsten abonma tudi del poti do bodočega radovednega občinstva.

Pri izbiri konkretnih prireditev nas bo vodila kakovost in inovativnost umetniškega izraza ter sposobnost komunikacije z mladim občinstvom (bodisi tema, ikonografija, postopki, format …). Ekoloških vsebin (Ljubljana – Zelena prestolnica) ne bomo zasledovali kot dobesedno temo, ampak smo se odločili, da jo bomo naslavljali prečno – kot razmislek o položaju in vpetosti človeka v svoje okolje, o družbenih razmerjih in razporeditvi moči, o škodljivih posledicah družbene in individualne ureditve življenja in iskanju boljših, sočutnejših oblik sobivanja. Tako bomo temo ekologija lahko obravnavali v širšem kontekstu in jo vsakič znova vpletli v refleksijo po umetniških dogodkih. Poleg tega bomo pot med kulturnimi ustanovami izrisovali na ekološki način – uporabljali bomo javna prevozna sredstva: avtobus in kolesa.

MOL logotip_barvni_veliki_cmyk_2