Paz!lonček – odprta delavnica za vse generacije

10. 7. 2010
10:00 - 12:00
17. 7. 2010
10:00 - 12:00

loncek-skupaj

V okviru projekta Vrt mimo grede se bo dve zaporedni soboti v juliju na vrtu pred Art centrom Pionirskega doma na Komenskega 9 v Ljubljani odvijal dogodek Paz!lonček.

V prenovljene cvetlične lončke bomo sadili zelišča, izmenjevali znanje in zbirali ideje o ureditvah okenskih polic in balkonov z lončnicami na poljubnih primerih. Posebej vabljeni so vsi obiskovalci, ki si želijo z zelišči zasajen lonček odnesti domov. V sodelovanju s sosedi, stanovalci in lokalnimi prebivalci bomo načrtovali tudi zunanjo ureditev pred Pionirskim domom. Izmerite dolžino okenskih polic, ograje balkona, prinesite svoje potaknjence ali sadike, rabljene lončke, morda jih boste hoteli s kom zamenjati, lahko pa tudi pridete brez vsega!

Kontakt: pazipark@gmail.com, bunker@siol.net ali 051 269 906

PR!SPEVAJ, PREDELAJ, PR!HRANI !

Skupina krajinskih arhitektk in urbanistk Paz!Park (Mojca Balant, Katja Fak, Urša Kisovec, Urška Kranjc, Tanja Maljevac, Maša Šorn in Petra Vertelj Nared) z Maticom Severjem iz podjetja Trajnice Carniola se je lotila organizacije in izvedbe projekta Paz!lonček. To je prvi Paz!parkov projekt v sklopu koncepta 3P: PR!SPEVAJ, PREDELAJ, PR!HRANI. Vizija Paz!parkove interpretacije 3P je krepitev kvalitete življenja v soseskah preko lokalnih centrov izmenjave izkušenj, znanja in dobrin. Trajnostno naravnan model je namenjen spodbujanju medgeneracijskega sodelovanja in izmenjavi ter ponovni uporabi tako znanja kot materiala. S kreativno prenovo in ponovno uporabo predmetov na katere so ljudje že pozabili se zmanjša potreba po novih predmetih in razbremeni en majhen del odlagališča. Osnovni principi so sodelovanje (vključevanje prebivalcev), aktivacija individualnih in skupnih kreativnih moči, izmenjava blaga in znanja ter zmanjšanje porabe in odpadka ter s tem povezane energije, vode in onesnaženja okolja.

Paz!lonček je skupina Paz!park zasnovala v okviru projekta Vrt mimo grede, ki ga organizira zavod Bunker, podprla pa sta ga mednarodna mreža Sostenuto in slovensko Ministrstvo za kulturo. Vrt mimo grede povezuje več zanimivih dogodkov in delavnic na temo urbanega vrtičkarstva na območju mestne četrti Tabor v Ljubljani, kamor bodo vabljeni vsi prebivalci lokalne in širše skupnosti in učenci osnovnih šol. Pri projektu Paz!lonček s Paz!parkom in Bunkerjem sodeluje Art center Pionirskega doma (bivša Pionirska knjižnica) kot prostor za srečevanje ter izmenjavo znanja in predmetov.

Glavna ideja projekta Paz!lonček je izmenjava in ponovna uporaba starih cvetličnih lončkov, ki jih ljudje ne uporabljajo več. Ti se na verandi Pionirskega doma zbirajo že od konca maja, ustvarjalne otroške rokice pa jih že cel junij prenavljajo v okviru otroških likovnih delavnic, ki jih organizira Pionirski dom na čelu z mentorjem Iztokom Amonom.

V dveh sobotnih dopoldnevih bosta pred Pionirskim domom organizirani dve delavnici (10. In 17. julij od 10h – 12h). Lokalni prebivalci se bodo takrat lahko udeležili sajenja zelišč in začimb v prenovljene lončke in tako prispevali svoje znanje in delo, ali pa le izbrali lonček ter ga odnesli domov.

Sadike zelišč in začimb so za projekt prispevale različne drevesnice in vrtnarije poleg podjetja Trajnice Carniola še Retro vrtovi, trajnice Golob Klančič, vrtnarija Ravnihar in drugi.

V času dogodka se bo Pionirski dom prelevil v neke vrste ‘urbano vrtno tovarno’, ki bo z zasajenimi lončki na okenskih policah nudila zgled in navdih za ozelenitev okenskih polic tudi drugih objektov v soseski. Kako in kje bodo na okenskih policah prebivalci pritrdili domov prinesene lončke se bodo odločali sami, na delavnici pa jim bo skupina strokovnjakov svetovala tako o izbiri, negi in uporabi zelišč, kot tudi primerni lokaciji in načinih ureditve lončkov na balkonih in oknih. Zasajeni lončki bodo razpostavljeni tudi v okoliškem javnem prostoru, kjer bodo na voljo mimoidočim, da jih vzamejo in z njimi obogatijo svojo okensko polico.

V okviru projekta bo potekala tudi delavnica za zbiranje idej za preureditev vrta pred Pionirskim domom, ki je javnega značaja in je tako kot zavrženi lončki potreben novega življenja. Predloge, skice in nasvete se bo v okviru dogodka sajenja zelišč zbiralo na tabli pred Pionirskim domom.

Spremljajoča ideja projekta je opozoriti na urbano vrtičkarstvo, ki se sicer odvija na pol-javnih in zasebnih površinah, vendar ima lahko vizualni vpliv tudi na javni prostor. Ideja celostne ureditve lončnic je urbano vrtičkarstvo na mikro ravni. Na ‘minivrtu’ lahko gojimo okrasne rastline, zelišča, celo nekatere vrste sadja ali zelenjave, sočasno pa je urbano vrtičkarstvo ‘na fasadah’ tudi v tistem robnem območju, ki se odraža v javnem prostoru ulic, ga vizualno obkroža, zaključuje in dopolnjuje. Mikro urbano vrtičkarstvo lahko na globalni ravni veliko prispeva k zmanjšanju porabe energije in denarja, na individualni ravni pa dokazano zmanjšuje stres in prispeva k zdravju, kar je v današnjih časih hudo pomembno.

Utrinki iz delavnice

P7100002 P7100035
P7100039 P7100058
P7100073 P7100094
P7100098 P7100152
P7100125