Via Negativa: MANIPULACIJE

Področje:
7. 3. 2016 20:00

via_negativa_manipulations_01 foto Madster mala

foto: Madster

Zahtevati od očeta, da ubije lastnega sina, je grozljiva igra preizkusa zaupanja. Abraham je bil pripravljen plačati ceno – in bil je bogato nagrajen. Danes žrtvujemo celotne nacionalne ekonomije, ki za zaupanje finančnih trgov plačujejo absurdno visoke cene. Enaka igra. Kapitalizem je religija, vrednost kapitala se meri s stopnjo poslušnosti in zaupanja. Potem, ko je nekdanji madžarski predsednik vlade priznal: “We fucked it up, not a little but a lot.” – so ga Madžari znova izvolili na čelo vlade. Zaupanje je preračunljivo iracionalno. Zaupanje je cena za upanje.

VSI KUPČUJEMO Z ZAUPANJEM,
VSI BARANTAMO ZA ZAUPANJE,
VSI MANIPULIRAMO Z ZAUPANJEM.
V TEJ IGRI NI NEDOLŽNIH ŽRTEV.

Manipulacije se začnejo s preprostim vprašanjem: Zakaj? Zakaj se gremo to predstavo? Zakaj tako in ne drugače? Zakaj pa ne? Predstava začne nizati situacije neke potencialne predstave, v katerih odpira vprašanje zaupanja med predstavo in njenimi gledalci. Je to predstava, ki ji gledalec lahko zaupa? Je umetnik na odru veden zaupanja? To je situacija neprestanega pogajanja.

Vsi kupčujemo z zaupanjem, vsi barantamo za zaupanje, vsi manipuliramo z zaupanjem. V tej igri ni nedolžnih žrtev. Zaupanje je orožje za spopad s strahom in negotovostjo. Zaupanje je pogonsko gorivo moči. In tu se pričnejo manipulacije. Zaupanje ni vprašanje izbire, kajti brez zaupanja ni mogoče izbrati ničesar – niti boga, niti kapitala, niti človeka.

Zaupanje je zid vprašanj, ki ga ni mogoče preplezati z racionalnimi odgovori. Zaupanje je nož med dvema plesalcema. Zaupanje je občutljiva roža, ki je nihče ne zna zalivati. Zaupanje je žvečilni gumi – ko izgubi okus, ga izpljuneš in vzameš svežega. Zaupanje ima smisel samo, če je nenehno na preizkušnji. Tako gre ta igra. Zelo stara igra.

Predstava je avtorsko delo skupine.

Produkcija
Via Negativa
Csiky Gergely State Hungarian Theatre / TESZT Festival (Timisoara, Romania)
MASZK Association / THEALTER Festival (Szeged, Madžarska)
Kosztolányi Dezső Theatre / DESIRÉ Festival (Subotica, Srbija)
INFANT Festival (Novi Sad, Srbija)

Performerji
Borisz Kucsov
Csaba Formanek
Esztella Levko
Etelka Magyari
Kriszta Szorcsik
Zsolt Imre Mátyás
Gábor Mészáros

Koncept, režija, scena
Bojan Jablanovec

Tehnični vodja
András Molnos

Predstava je v angleščini.

Vstop je prost.

Rezervacije in infomacije: info@ljudmila.org/~bunker/