POTREBE BEGUNCEV IN IZKUŠNJE, KI JIH V SLOVENIJI ŽE IMAMO, okrogla miza

Področje:
23. 9. 2015 19:00

SH-velika2 - CopyV pobudi Staknimo glave, znotraj katere skušamo spodbuditi taktike in strategije pomoči posameznikov in nevladnih organizacij ob trenutni begunski krizi, smo se na preteklem srečanju strinjali, da je pripravljenost pomagati pomembna, vendar mora biti humanitarno delovanje informirano, če ne lahko povzroči več škode kot koristi. Zato smo se odločili, da poleg drugih akcij organiziramo tudi predavanja ljudi, ki imajo teoretično in praktično znanje o delu z begunci.

Dr. Marijanca Ajša Vižintin je ustanoviteljica Medkulturnega inštituta in prejemnica srebrnega znaka ZRC SAZU za doktorsko dizertacijo Vključevanje otrok priseljencev prve generacije in medkulturni dialog v slovenski osnovni šoli. Skupaj z gosti (begunci in strokovnjaki, ki so delali z begunci) bo na okrogli mizi poskušala odgovoriti na vprašanja: Zakaj prihajajo begunci v Slovenijo in od kod? Kakšna je bila slovenska izkušnja z begunci iz Bosne in Hercegovine v 90-ih ob razpadu Jugoslavije? Katerim napakam bi se lahko zdaj izognili? Kaj lahko o tem povedo ljudje z begunsko izkušnjo sami? Kako se begunci sedanjega vala in njihove potrebe razlikujejo od izkušnje v 90-ih?

Okrogli mizi bo ob 21.00 sledila 2. skupščina pobude Staknimo glave, kjer se bomo pogovorili o prihodnjih akcijah in določili nadaljne konkretne korake.