Pobuda Staknimo glave

Področje:

SH-velika2

Izjava pobude Staknimo glave

Na mejah Trdnjave Evrope je vse večji pritisk tistih, ki bežijo pred nasiljem in vojno. Zatekajo se v Evropo, saj naj bi ta načeloma slonela na vrednotah solidarnosti, humanizma in pravici do svobodnega gibanja. Ta hip institucije Evrope, tudi Slovenije, ne delujejo v skladu s temi načeli. Nasprotno, zapirajo meje, krepijo nasilje in podpirajo ozračje ogroženosti in sovražnosti. Priča smo enem najsramotnejših poglavij delovanja Evropske Unije v njeni dosedanji zgodovini. Ne moremo gledati stran ob cinizmu, aroganci in neodločnosti vlad. Zato kot posamezniki in kot skupnost, ki nam je mar, naredimo vse, kar je v naših močeh, da begunce v Sloveniji sprejmemo dostojno, pa če bo to samo postanek na njihovi poti ali pa če se odločijo, da nadalje živijo z nami.

Prepričani smo v legitimnost in nujnost našega početja, Vlado Republike Slovenije pa pozivamo, da le-tega ne kriminalizira. Za Vlado Republike Slovenije smo pripravili pet bistvenih izhodišč dostojne obravnave beguncev, ki jih je Vlada dolžna upoštevati, če s solidarnostjo, h kateri se je javno zavezala, misli resno:

1. NAČELO NEVRAČANJA – Slovenija do nadaljnjega ne sme vračati nobenega begunca, ne v sosednje, ne v katere druge države in to ne glede na to ali zaprosijo za mednarodno zaščito ali ne.
2. NAČELO PROSTEGA PREHODA – Slovenija mora v prvi meri upoštevati želje in potrebe beguncev. Tistih, ki želijo nadaljevati pot, naj pri tem ne ovira. Še več, v skladu z možnostmi naj gre beguncem naproti in jim logistično pomaga pri nadaljevanju poti v države, v katere so namenjeni.
3. NAČELO ODPRTOSTI – Za tiste begunce, ki se bodo vendarle odločili, da v Sloveniji ostanejo začasno ali dlje časa, predlagamo naslednji vrstni red reševanja vprašanja nastanitev: a) tisti, ki to zmorejo sami, naj imajo možnost sami poskrbeti za lastno nastanitev; b) nastanitev pri ljudeh, ki so pripravljeni begunce gostiti v svojih domovih; in zgolj kot skrajna opcija c) nastanitev v skupnostnih zbirnih centrih odprtega tipa, ki niso izolirani od urbanih središč oziroma skupnosti ter omogočajo prost dostop različnim institucijam in prostovoljcem. Bivanje v teh centrih lahko begunci kadarkoli prekinejo in se odpravijo na svojo pot. Centri za tujce in ostale institucije pod strogim policijskim nadzorom oziroma območja z omejenim gibanjem so absolutno nesprejemljiva.
4. NAČELO ENOTNE OBRAVNAVE – Nobena kategorizacija beguncev na podlagi geografije ali drugih osebnih okoliščin ni sprejemljiva.
5. INFORMIRANJE – Javnost mora Vlada Republike Slovenije redno obveščati o številu postopkov z ljudmi brez schengenske vize na področju Slovenije. Javnost ima pravico biti obveščena o vseh postopkih, vse obravnave beguncev morajo biti transparentne in omogočati monitoring.

Pomoč beguncem mora biti dostojna in se ne sme omejevati na golo preživetje. Vsem beguncem je poleg varne nastanitve in hrane potrebno omogočiti tudi kakovostno izobrazbo, prevode in učenje jezikov, zdravstveno oskrbo, dostop do športa, umetnosti in duhovne oskrbe. Sploh na zadnjih treh področjih lahko veliko prispevamo prav posamezniki, iniciative in nevladni sektor. Ne omejujte nas v naši želji po resničnem humanizmu!

Po celotni Evropi se pojavljajo najrazličnejše iniciative ljudi, ki dokazujejo, da človečnost le ni zamrla. Dvignimo se tudi mi!

Pobuda Staknimo glave
Ljubljana, 3. september 2015

Zapisnik sestanka pobude Staknimo glave, 3. 9. 2015 (pdf)

Vabljeni, da se nam pridružite na Facebook strani pobude Staknimo glave.