Slavko Grum: DOGODEK V MESTU GOGI, premiera v APT-u

Področje:

01SMALL_Goga_promo_foto_Mankica_Kranjec - CopyFoto: Mankica Kranjec

V torek, 21. aprila 2015, ob 20. uri, bo v Anton Podbevšek Teatru (APT) iz Novega mesta uprizoritev premiere Dogodek v mestu Gogi, v konceptu in režiji Jaše Kocelija, v koprodukciji Anton Podbevšek Teatra in zavoda Bunker.

Življenje je urok, ki visi v nas in nas vodi v prepad smrti. Vsak dan je nov udarec, nov utrip izginjanja. Goga je nabor spominov, ki nas preganjajo in strašijo. Spomini brišejo upanje na vzpon v jutrišnji dan, v prihodnost. Goga je sistem, je organizem, ki se sam obnavlja in je samozadosten. Vsi njegovi členi, mestno ogrodje in ljudje, ki znotraj njega živijo, so soodvisni in prepleteni. Goga je večja od posameznika in njegove volje, požre in prepoji vsakršno hotenje in upor.

Nobena zgodba, noben prizor se ne dogaja ločeno, življenje v Gogi je hkratnost dogajanja in brnenja. Brnijo ljudje, viseči na nitkah mestne neizbežnosti. Obstajajo kot veliko socialno omrežje v realnem času in prostoru. Vsak s svojo zgodbo tvori mozaik mesta, neločljivo celoto obstajanja. Včasih se zdi, da so vloge lahko tudi zamenjane, da nekdo lahko nadomesti koga drugega. Da ima vsak svoj alter ego, svojega avatarja, več različic samega sebe. Življenje je podvajanje, je igranje nekoga, ki ni on sam. Živeti življenje drugega. Več likov se stopi v enega.

Zanima nas, kako preplesti gledalčev pogled v mesto, med nevroze in krike njegovih prebivalcev? Kako ga priklopiti na atmosfero prekletega mesta? Goga je koreografija celote, njen svet je vertikalen, stanovanja so kot celice eno nad drugim. A mesto ni videti kot skupina stavb, temveč kot ogrodje lestev, palic in platform, kot konstrukcija, ki plete mrežo premikov in ločevanj med prebivalci. Mesto se razrašča naprej, zunaj dosega gledalčevega pogleda; nima konca.

Nastopajo: Barbara Ribnikar, Jernej Čampelj, Pavle Ravnohrib, Primož Petkovšek – Petko, Primož Vrhovec, Nataša Keser, Jette Ostan Vejrup, Mirjam Korbar Žlajpah, Maruša Kink, Barbara Vidovič, Nik Škrlec
Koncept in režija: Jaša Koceli
Avtorja priredbe: Jaša Koceli, Eva Mahkovic
Dramaturgija: Eva Mahkovic
Scenografija: Darjan Mihajlović Cerar
Kostumografija: Branka Pavlič
Glasba: Miha Petric
Avtor videa: Boris Bezić
Direktor fotografije: Darko Herič
Montaža: Jan Lovše
Oblikovanje in vodenje luči: Igor Remeta
Vodenje luči APT: Srečko Malovič, Simon Žižek
Vodenje zvoka APT: Uroš Bon
Vodenje videa APT: Gašper Brezovar
Maska: Mateja Bajda, Špela Ema Veble
Garderoba: Nataša Recer
Inspicienti: Andrej Berger, Mitja Sočič, Matej Korbar
Vodja projekta APT: Andrej Berger
Koprodukcija: Anton Podbevšek Teater in Bunker, Ljubljana 

 

apt_bombaColor copyBunker - logoMiK logoGrb-NM  KRKA_generalna_pokroviteljica_SPODAJ