Igrajmo se na odru z Brankom Završanom (ali nekaj osnov gledališke igre), delavnica

Področje:
18. 4. 2015
10:00 - 14:00

Jacques Brel / Brane Zavrsan april 2008Kako naj zaživi gledališki dogodek:
Prostor narekuje, kako se v njem vedem: velik prostor, majhen, neznan, prijeten, grozljiv, javni … V gledališču pa to razmerje igram in s tem postavljam temelj iluzije. Če pa je oder prazen, lahko s svojo igro (telesom) ustvarim kakršen prostor hočem.
Nadalje nas zanima dogodek v tem prostoru. Zanima nas zgodba, ne glede na stil.
In končno pridemo do karakterja, osebe, vloge. Kakšna je njegova osnovna značilnost, kakšna je njegova druga plat, tretja …
Vse te kategorije pa vežejo odnosi. Odnos do prostora, teme , soigralcev.
Kako se rodi beseda. Kaj jo motivira. Beseda se ne porodi sama od sebe. Je posledica: racionalna, emocionalna, refleksna, strastna.
To so teritoriji, s katerimi se bomo igrali.

Branko Završan je eden najbolj prepoznavnih gledaliških pedagogov pri nas. Študiral je dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT ter končal podiplomski študij na L’Ecole Internatinale de Théâtre, mime et mouvement Jacques Lecoq v Parizu. Njegov pedagoški pristop je kombinacija obojega – dramskega realizma in gibalno mimične spontanosti, zaokrožen z osebnostno karizmo. Po več kot tridesetih letih delovanja v gledališču in filmu je eden kompleksnejših ustvarjalcev v slovenskem prostoru. V gledališki in zlasti filmski igri je ustvaril zavidljivo število vlog (kar nekaj filmov je prejelo prestižne svetovne nagrade). V televizijskem mediju se posveča predvsem avtorstvu dokumentarnih in izobraževalnih filmov. Piše tudi gledališke songe kot doprinos k različnim predstavam ali pa songe kot celovito gledališko besedilo. S svojim pedagoškim delom vrsto let predaja izkušnje in znanja novim generacijam, trenutno na SVŠGL v Ljubljani – program umetniška gimnazija.

Delavnico organiziramo v okviru projekta Igrišče za gledališče. Potekala bo v Sindikalni dvorani Elektra Ljubljana, Slomškova 18.
Delavnica je brezplačna. Zaradi omejenega števila mest obvezne prijave na: info@ljudmila.org/~bunker/.

 

igriscezagledalisceess

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov v obdobju 2007-2013, razvojne prioritete: 4. razvojne prioritete: Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti; prednostne usmeritve; prednostne usmeritve 4.3: Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti.