Via Negativa LAB, delavnica Bojana Jablanovca

Področje:
17. 1. 2015
10:00 - 16:00

Via-Negativa_lab2014_9 - Copy

Vsak nastop (v šoli, v krogu prijateljev, formalen ali neformalen) je vedno tudi že neka uprizoritev, upodobitev, utelešenje nečesa. Tega se zavedamo predvsem intuitivno: čutimo pritisk pogleda, izpostavljenost, pričakovanje, odgovornost … Čutimo, da za gledalca naš nastop nekaj predstavlja, da je nastop več kot zgolj to, kar počnemo, da lahko iz tega vznikne nek navidez neobvladljiv pomen. Vse to se zgodi v očeh gledalca. Vsako gledanje je skupek pričakovanj, predsodkov, stereotipov, razumevanja in nerazumevanja, racionalnega in čustvenega odzivanja. Nemogoče je pomeniti nič.

Vznemirljivost uprizarjanja se začne ravno s tem, kar gledalec vidi, medtem ko gleda. Uprizarjanje je igranje s pogledom gledalca, z njegovim razumevanjem, prepoznavanjem, pričakovanjem, predvidevanjem … Uprizarjanje postavlja pravila, uprizoritev je igrišče, na katerem se igrajo pogledi. Na delavnici se bomo posvetili predvsem osveščanju in razumevanju dinamike med gledanjem in izvajanjem v procesu uprizarjanja.

Delavnica bo potekala po metodi samouprizarjanja. Udeleženci si bodo zamislili in izvajali preproste nastope na vnaprej dogovorjeno temo, soudeleženci pa se bomo posvetili analizi tega, kaj vidimo, medtem ko gledamo, kaj razumemo in česar ne razumemo, kakšna čustva in asociacije je sprožil nastop, kaj smo pričakovali, kaj smo predvidevali, kaj nas je presenetilo itd. Vsak izvajalec pa bo na ta način lahko ugotovil, kakšne razlike so se pojavile med tem, kar je pokazal, in med tem, kar smo videli.

V Lab-u ne poučujemo igralskih tehnik in veščin. Ukvarjati se je treba z lastno domišljijo, intuicijo, prezenco, energijo, uporabljati je treba obstoječe znanje, izkušnje in veščine. VN Lab (Laboratorij Vie Negative za uprizarjanje) je v prvi vrsti miselni proces, v katerem se začnemo zavedati svojih kreativnih omejitev in potencialov. Osnovni namen delavnice je, da pri posamezniku sproži kreativni potencial in da izostri svoje razmerje do sodobne scenske umetnosti.

Bojan Jablanovec, gledališki režiser, ustanovitelj in umetniški vodja projekta Via Negativa, diplomiral leta 1988 na AGRFT, v letih od 1993 do 1999 režiral v večini slovenskih repertoarnih gledališč, v obdobju 1997/99 poučeval kot asistent stažist za gledališko režijo in igro na AGRFT. Leta 1999 prekine z režijsko prakso v repertoarnih gledališčih in se posveti raziskavi gledališča. 2002 ustanovi mednarodni projekt sodobne scenske umetnosti Via Negativa in z mednarodno ekipo sodelavcev ustvari več kot 40 projektov. Gledališče ga v prvi vrsti zanima kot medij komunikacije in ne estetizacije. Leta 2012 ustanovi VN LAB, laboratorij za sodobne scenske umetnosti, namenjen vsem, ki želijo razvijati lastne ustvarjalne postopke in raziskovati strategije sodobnega scenskega uprizarjanja.

Delavnico organiziramo v okviru projekta Igrišče za gledališče. Potekala bo v Sindikalni dvorani Elektra Ljubljana, Slomškova 18.
Delavnica je brezplačna. Zaradi omejenega števila mest obvezne prijave na: info@ljudmila.org/~bunker/

 

igriscezagledalisceess

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov v obdobju 2007-2013, razvojne prioritete: 4. razvojne prioritete: Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti; prednostne usmeritve; prednostne usmeritve 4.3: Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti.