IMPRO IGRIŠČE ZA GLEDALIŠČE, delavnica Mojce Dimec

Področje:
10. 1. 2015 10:00 11. 1. 2015 10:00

Danes+zadnjikrat-3 - Copy

Foto: Sunčan Stone

Impro gledališče, kot ga poznamo v Sloveniji že več kot petindvajset let, je zmes več mednarodnih improvizacijskih šol, ki so ustvarile nekaj slovenskih posebnosti. Ena od teh posebnosti je gotovo sistem gledaliških igric, petminutnih odrskih akcij, petminutk, ki jih razvija ŠILA – šolska impro liga, slovensko srednješolsko tekmovanje v gledaliških improvizacijah. Kot dobro preizkušena in preverjena učna metoda uprizoritvenih akcij so petminutke postale podlaga programu dramsko-gledaliških gimnazij. Impro gledališče zaradi svoje raziskovalne naravnanosti do odrskih akcij sledi tako sodobnim konceptom izobraževanja kot tudi sodobnim konceptom umetnosti. Bodisi govorimo o premikih, ki jih označujemo kot performativno umetnost, ki meja med umetnostmi ne pozna več, ker se ustvarjalci vedno bolj nagibajo k temu, da bi se realizirali v uprizoritvah in kot uprizoritve oz. namesto da bi ustvarjali umetniška dela, vse bolj proizvajajo dogodke, ki pa ne vključujejo le njih samih, temveč tudi prejemnike, se pravi opazovalce, poslušalce in gledalce. Bodisi o uveljavljanju sodobnih pedagoških idej, ki uveljavljajo koncept vzgoje prek umetnosti, prek doživljanja umetniških izkušenj, prek aktivnega posega vanje ali aktivnega zadovoljevanja potreb. Vzgoja prek umetniških oz. estetskih izkušenj izpostavi pomen umetniške izkušnje za mladostnikov moralni razvoj – ne zaradi ideološkega sporočila (moralke), ampak zaradi specifične strukture umetniškega doživetja oz. zaradi umetniškega flowa.

Dvodnevna delavnica bo ponudila izkušnje za oblikovanje sodobnih uprizoritvenih praks in sodobnih pedagoških idej prek sistema impro ogrevalnih igric, sistema reševanja impro odrskih nalog, ki so lahko podlaga za uprizarjanje kolektivnih dogodkov v šoli, za aktivno preskušanje flowa in uprizarjanje idej:
– impro akcija/pot v prostor – dogodek
– dogodek v razredu/kolektivno snovanje
– impro disciplina in tekmovanje.

Mojca Dimec je zaposlena na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana – umetniška gimnazija, smer sodobni ples in dramsko-gledališka smer, kjer poučuje in vodi številne delavnice. Je soavtorica zasnove gimnazijske dramsko-gledališke smeri, ki sledi ideji poučevanja skozi uprizoritvene izkušnje, avtorica srednješolskega učnega načrta za impro delavnico in priročnika ter mentorica, soavtorica, avtorica, režiserka vsakoletnih uprizoritev dijakov umetniške gimnazije. Sodeluje tudi z umetniki različnih uprizoritvenih praks, od sodobnega plesa (vloga v Danes zadnjikrat, 2012, koreografija: Sinja Ožbolt) do videa (scenarij za: Who the f … is Ana Monro?, 2014, režija: Ema Kugler).

Delavnico organiziramo v okviru projekta Igrišče za gledališče. Potekala bo v Sindikalni dvorani Elektra Ljubljana, Slomškova 18.
Delavnica je brezplačna. Zaradi omejenega števila mest obvezne prijave na: info@ljudmila.org/~bunker/

 

igriscezagledalisceess

Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov v obdobju 2007-2013, razvojne prioritete: 4. razvojne prioritete: Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti; prednostne usmeritve; prednostne usmeritve 4.3: Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti.