Zapelji se s knjigo!

Področje:
22. 6. 2010 11:00 - 20. 8. 2010 20:00

Leto knjige v Ljubljani se je že pričelo in k tej posebni vrsti kulturne prestolnice bomo tudi v Bunkerju prispevali svoj delež. Oblikovali smo idejo o projektu Proga 10: KNJIGA in jo skupaj s partnerjem, podjetjem Europlakat, zakoličili.

Proga 10: KNJIGA je namreč akcija, v kateri bomo na 23 avtobusnih postajah ljubljanskega potniškega prometa postavili prav posebne knjižne police, na katerih bodo od 22. junija do konca septembra knjige z vseh vetrov na izposojo uporabnikom ljubljanskega javnega prometa in vsem mimoidočim. Proga 10: KNJIGA bo tako rekoč odprta knjižnica, kjer si boste knjige lahko izposodili in jih, ko jih preberete, tja zopet vrnili.

K projektu smo povabili tudi nekatere druge partnerje, med njimi Divjo misel, Študentsko založbo, Mestno knjižnico Ljubljana in Rompom. Projekt bo potekal v okviru Ljubljane – Svetovne prestolnice knjige, sofinancirali pa ga bosta Mestna občina Ljubljana in mednarodna mreža Sostenuto iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Podprli pa so nas tudi v podjetju GEM in v Novi reviji.

Akcijo Proga 10:KNJIGA bomo otvorili 22. junija 2010 in bo trajala do konca meseca septembra. Upamo, da bo prinesla urice prijetnega vživljanja v like in zgodbe, doživljanja zanimivih pustolovščin in razširjanja obzorij znanega čim več prebivalcem in obiskovalcem mesta Ljubljana. Odzivu uporabnikov se bomo pustili presenetiti.

Projekt je preizkus vzpostavitve odprte knjižnice v javnem prostoru, brez nadzornih knjižic in kod. Poteka po zamisli nedenarne izmenjave dobrin in izkušenj v povezavi z umetnostjo – temo, s katero se v zavodu Bunker že nekaj časa intenzivno ukvarjamo. Odzive bomo spremljali in jih beležili v obliki dokumentarnih filmskih posnetkov in fotografij ter jih posredovali tudi vam.

Do sedaj smo zbrali približno 2000 raznolikih knjig z vseh vetrov, večinoma so nam jih podarile založbe in knjižnjice, pa tudi veliko število posameznikov, na kar smo še posebej ponosni. Knjige pa bomo zbirali še naprej, med poletjem in vse do septembra. Vabimo vas, da nam tudi vi podarite knjige, ki ste jih že prebrali in se zdaj prašijo na vaših knjižnih policah, knjige, ki so vam bile zelo všeč, pa so izgubile svoj čar, skratka vse knjige, ki jih ne potrebujete več, pa vendar menite, da bi lahko polepšale vsakdan komu drugemu! Zagotovo ga tudi bodo…

Kje zbiramo knjige?

  • Pisarna zavoda Bunker na Slomškovi 11 v Ljubljani, vsak delovnik med 10. in 17. urooziroma po dogovoru: +386 51 269 906 ali bunker@siol.net
  • Informacijska pisarna Ljubljane – svetovne prestolnice knjige 2010 na Mačkovi 1 v Ljubljanivsak delovnik med 10. in 18. uro
  • Tivolski rastlinjak ob Čolnarni, v Knjižnici pod krošnjami vsak petek, soboto in nedeljo od 10. do 20. ure

Avtobusna postajališča Proga 10: Knjiga

film_proga

Bavarski dvor → postajališči na obeh straneh,
Aškerčeva → postajališči na obeh straneh,
Konzorcij, Drama → postajališče v smeri iz centra,
Tobačna → postajališče v smeri iz centra,
Stara cerkev → postajališče v smeri v center,
Kino Šiška → postajališče v smeri v center,
Dravlje → postajališče v smeri v center,
Hotel Lev → postajališče v smeri iz centra,
Razstavišče → postajališče v smeri v center,
Mercator → postajališče v smeri v center,
BTC – Kolosej → postajališče v smeri v center,
Žito → postajališče v smeri v center,
Kolodvor → postajališče v smeri iz centra,
Klinični center → postajališče v smeri iz centra,
Preglov trg→ postajališče v smeri v center,
Moste → postajališče v smeri iz centra,
Štepanja vas → postajališče v smeri v center,
Ambrožev trg → postajališče v smeri iz centra,
Žale → postajališče v smeri v center,
Murgle → postajališče v smeri v center.

Knjige pa lahko v knjižnico PROGA 10: KNJIGA podarite tudi tako, da jih položite v za to namenjene žepke na postajališčih.

Utrinki iz otvoritve

utrinki1 utrinki2
utriniki3 utrinki4
utrinki5

Avtorica fotografij: Urška Boljkovac

Organizacija: Bunker Ljubljana
Projekt omogočajo: Europlakat, Sostenuto in Evropski sklad za regionalni razvoj.
Partnerji projekta: Divja misel, Študentska založba, Mestna knjižnica Ljubljana, rompom.com
Projekt je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010.
Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.
Podpornika: GEM in Nova revija

svetovna-prestolnica-knjige mol
gem knjiznica knjiznicapodkrosnjami
novarevija studentska-zalozba