19. mednarodni festival EX PONTO

Področje: ,
15. 9. 2012 20:00


V Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana bomo v okviru festivala Ex Ponto gostili predstavo Federica Garcíe Lorce: Dom Bernarde Alba ali Ženske brez moškega in nič več, v režiji makedonske režiserke Sofije Ristevske.

Federico García Lorca: DOM BERNARDE ALBE ali Ženske brez moškega in nič več
Dom Bernarde Albe je drama o zaprtosti, omejenosti in tiraniji družbe na španskem podeželju. Je drama o družbenih normah in vrednotah, katerim se je posameznik prisiljen podrediti, četudi za ceno žrtvovanja osebnih vrednot, stremljenja, želja. Mal dramski teatar iz Bitole aktualizira podeželsko špansko okolje z začetka prejšnjega stoletja v sodobna vprašanja o spolni determiniranosti. Hčerke Bernarde Albe niso ne ženske ne moški, so le kulturološka metafora za vsiljenost družinskih in družbenih omejitev ter morale.

Režija: Sofija Ristevska
Dramaturgija: Biljana Krajčevska
Koreografija: Kire Miladinoski
Igrajo: Joana Popovska, Ivan Jerčik, Ilina Čorevska, Ognen Drangovski, Borče Gakovski, Nikola Projčevski, Petar Spirovski, Aleksandar Stefanovski, Zdravko Stojmirov
Produkcija: Mal dramski teatar, Bitola (MK)
Produkcija festivala: Kulturno društvo B-51
S podporo: Program EU Kultura, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport

Tema letošnjega festivala Ex Ponto, ki bo potekal od 14. do 23. septembra na različnih lokacijah po Ljubljani, je preizpraševanje o novih in starih vrednotah.
Festival bo gostil predstave avtorjev iz trinajstih držav. Med izbranimi predstvami bodo štiri premiere ter »mini show case«, festival pa bo dopolnjeval spremljevalni program z okroglimi mizami, delavnicami in pogovori z ustvarjalci.