FESTIVAL MLADIBOR

Področje: ,
21. 5. 2012 - 24. 5. 2012

Mladibor je projekt, v katerem sodeluje zavod Bunker in pet partnerskih mariborskih šol: Prva gimnazija Maribor in II. gimnazija Maribor, OŠ Franca Rozmana – Staneta, OŠ borcev za severno mejo in OŠ Gustava Šiliha. Poteka pod okriljem Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, pri realizaciji pa nas podpira tudi mednarodna mreža Imagine 2020 ArtsandClimateChange, katere del je zavod Bunker.

Projekt Mladibor je namenjen mladim ljudem v Mariboru. Z njim smo pričeli lansko leto, naš cilj pa je bil ponuditi mladim umetniška orodja, ki so jim zanimiva, na način, ki od njih zahteva aktivno vključitev. Mladi so v kulturni ponudbi pogosto spregledani in med pestrim spektrom aktivnosti za otroke ter uveljavljenimi kulturnimi repertoarji za splošno, odraslo publiko, prav za mlade ni programa.

Festival Mladibor, ki bo potekal od 21. do 24. maja 2012, je festival umetnosti in kreativnosti mladih in predstavlja zaključek projekta Mladibor. V prvi vrsti pomeni predstavitev dela večmesečnih delavnic s področja fotografije, filma, raziskovanja nevsakdanjih oblik glasbe, arhitekturnega premisleka o prostoru, DJ-janja, animiranega filma, uličnega in senčnega gledališča, novinarskih veščin in drugih.Hkrati bomo izza šolskih vrat naših partnerjev izbrskali bogato umetniško ustvarjanje in ga predstavili v mestnem jedru Maribora, kjer si ga bodo lahko ogledali vsi, ki so ga do sedaj morda spregledali.Festivalu pa smo dodali tudi sklop igrarij, ki vas vabijo, da tudi sami ustvarjalnost in veselje vtkete v pisano dogajanje okoli vas. V ta sklop smo uvrstili Modno muho, v okviru katere se želimo pozabavati z urejanjem videza in z modo.

Festival bomo slovesno odprli z Mlado parado – ulično povorko Mladiborove cirkuške skupine v ponedeljek, 21. maja ob 12.00.Festivalski dogodki so razdeljeni v dopoldansko dogajanje, ki se plete okrog delavnic, med 10. in 14. uro, ter popoldansko-večerno dogajanje, ki je osrediščeno na Rotovškem trgu okoli gledaliških predstav.

Zadnji festivalski dan, 24. maj, bo prav poseben, od 16. ure do poznih večernih urbomo mariborski Trg svobode napolnili z Mladiborom! Na odru se bodo zvrstili koncerti, glasbeni in plesni dogodki, pod njim pa nas bodo zabavale delavnice, Modna muha in tekmovanje v finger skate boardingu. Zaključni večer festivala Mladibor bosta mojstrsko povezovala Slon in sadež!

Več informacij o festivalskem programu: www.mladibor.si in Facebook stran Mladibor!