Festival EXODOS

20. 11. 2008 17:00 - 25. 11. 2008 17:00

Letošnja izvedba festivala združuje širino izraznosti, žanrov, smeri, ustvarjalcev in obiskovalcev pod geslom Več srca, s katerim poziva k večji strpnosti – do enakosti, različnosti, hitrosti, počasnosti, gibkosti, okorelosti… duha, misli, telesa.

Slovesno odprtje pripada vsestranskemu Raimundu Hogheu. Ljubljani bo v solo predstavi približal svet še ene velike umetnice – Marie Callas, ki je zadnje dneve preživela v Parizu, na naslovu 36 Avenue Georges Mandel. [Avenija Georgesa Mandela 36].

V soboto, 22. 11., bo na vrsti novo srečanje z mednarodno zvezdo sodobnega plesa, gledališča in performansa, Daveom St-Pierrom. Potem ko nas je na lanskem Exodosu navdušil s Pornografijo duš, je letos na vrsti preizpraševanje, ali res potrebujemo surovost in brutalnost, da postanemo čuteči – Un Peu de Tendresse Bordel de Merde! [Malo nežnosti, jebenti!].

V ponedeljek, 24. 11., sledi še ena poslastica – glasbeni performans velike dive, ki niti slučajno ne deluje le na glasbenem področju. Njene videopokrajine puščave, praznih hotelov, zapuščenih sob … so podlaga za izrazno glasbo v živo Jamesa Johnstona, Iana Whita in nje same, Lydie Lunch– Ghosts of Spain [Duhovi Španije].

Zadnji dan, 25. 11., se Exodos začenja s predstavo, gledališko-likovnim projektom, ki ga odlikujeta natančna dramaturgija, delo Ive Jevtić, in poskus realizacije badioujevskega dogodka pod režijsko taktirko Barbare Novakovič – Rodin II.

V petih dneh bo Ljubljana preživela intenzivno zmes plesa, performansa, teatra, filma, glasbe, predavanj, delavnic, srečanj z ustvarjalci.