Snježana Premuš: FIZIČNE MANIFESTACIJE 2

Področje:

2. – 4. april

Koreo-socialni projekt Fizične manifestacije 2 se osredotoča na načine, metode in module, ki somatsko prakso mislijo kot gradivo in sistem za revitalizacijo družbenega telesa s tem, ko ga pretvorijo v izkustven, participatoren umetniški dogodek, v katerem so principi tako izvajalcem kakor tudi gledalcem dostopni z izkušnjo.

Format, ki ga je avtorica izluščila, je dogodek, oblikovan v obliki laboratorija, in razpira procesualnost v gledališki prostor. Pomembno je, da se avtorji z gledalci srečajo v samem izvoru – tam, kjer telesna podoba živi – v telesu.

Aprila se začenja prva faza projekta, ki vključuje tri laboratorije z zaključenimi skupinami.

 

»V ospredju je prisluškovanje telesnosti, ki postane vzgib za premik in razpre zmožnost telesnega odzivanja, delovanja, gibanja. Tak pristop do gibanja se izvije močni kulturno-družbeni pogojenosti dojemanja telesa predvsem skozi vidno zaznavo in premakne pozornost od telesne podobe na tisto, kar oblikuje, preoblikuje in fiksira to telesno podobo. Prav na tej točki Poiesis sebstva naredi bistven premik – odrsko podobo (in podobo telesa, njegovega jezika/izraza) v klasičnem smislu odstrani in jo odstira šele skozi osebno izkušnjo vsakega ‘gledalca’.« Nika Arhar, RTV SLO o Poiesis sebstva 2016/17

Fotografija: Madster

Več informacij: snjezana@premus.org