Pia Brezavšček, Barbara Krajnc Avdić, Saška Rakef: IDEALNA

Področje:
9. 11. 2017 20:00 11. 11. 2017 20:00

»Predstava Idealna je napisana v najboljši tradiciji feminizma, ki postavi nasproti glorifikaciji materinstva brezštevilne tegobe aktualnih praks rojevanja in dojenja, vpetih v telesno podjarmljanje in duševno podvrženje. Vse po vrstni ostajajo prepogosto minimalizirane, če ne celo povsem »pozabljene«.

Toda ostra kritika glorifikacije materinstva ni preprosta negacija, ki bi vse stavila na nasprotni pol. Neprecenljiva vrednost predstave je prav nenehno niansiranje in minuciozna skrb za postajanje in prehajanje, v katerem iz upravičenega razvrednotenja materinskih vrednot ne izhaja ne feministični nihilizem ne postmoderna relativizacija. Vendar nujna feministična ambivalentnost ne nevtralizira ostrine glavnega spopada z vsiljenimi ideali starih in novih tehnologij in diktatiranja posameznicam, ki nezaznavno prehaja v diktat bodisi krščanskih bodisi samoniklih ideologij in vnaprejšnjih sodb. Prav nasprotno: Idealna se izteče v izvrsten manifest za osveščanje vseh – rojevajočih in nerojevajočih, žensk in nežensk, človeka in birokratskega ali »stroke« in njene »doktrine«, ki pravi: Za otroka gre! His majesty the baby? Ali pa bolj ali manj prikrito nadaljevanje stoletja trajajočega zatiranja žensk in uničevanja le njim pripadajočih teles?

Sporočilo Idealne je jasno: Naj nam povedo, kaj vse počno z našimi telesi, ko rojevamo! Naj nas pustijo pri miru, ko dojimo! Naj nas odrešijo muk prekomernega podrejanja in uboganja! Nenazadnje: Naj se ne zaljubijo v oblast!«

Eva D. Bahovec

Damir Avdić (zvočno oblikovanje) / Pia Brezavšček (besedilo, dramaturgija) / Barbara Krajnc Avdić (besedilo, igra) / Sinja Ožbolt (koreografija) / Andrej Reza Petrovčič (oblikovanje svetlobe) / Irena Pivka (oblikovanje prostora in kostumografija) / Mila Popović (strokovna sodelavka) / Saška Rakef (besedilo, režija) / Nada Sekulić (strokovna sodelavka) / Tatjana Stanič (lektura) / Bojana Šaljić Podešva (zvočno oblikovanje, svetovanje za zvočno dramaturgijo in improvizacijo)

Po četrtkovi predstavi (9. 11.) bo predavanje filozofinje Eve D. Bahovec z naslovom KEKSEKSA. Sledila bo debata, v kateri bodo sodelovale avtorice predstave in nekateri pisci kritiške platforme Kriterij. Pogovor bo moderirala Alja Lobnik.

Kriterijevi zapisi o Idealni:

Alja Lobnik: http://www.kriterij.si/node/25

Anja Radaljac: http://www.kriterij.si/node/22

Muanis Sinanović: http://www.kriterij.si/node/24

Maja Šorli: http://www.kriterij.si/node/23