Utrinki iz otvoritve projekta Proga 10: KNJIGA

Področje:

film_proga

Uspešno smo otvorili projekt Proga 10: Knjiga, v okviru katerega smo na 23 postajališč ljubljanskega potniškega prometa namestili posebne kljukice, kamor smo obesili raznolike knjige z vseh vetrov. Te bodo sedaj na izposojo vsem prebivalcem in obiskovalcem mesta Ljubljana (nekaj knjig je tudi v tujih jezikih), tako mlajšim (knjižnica predstavlja tudi knjige z mladinsko literaturo) kot starejšim.

Na eni izmed 23 avtobusnih postaj je župan mesta Ljubljana, Zoran Janković odgrnil rdeči zastor in na kljukice obesil prvo izmed knjig odprte knjižnice Proga 10: Knjiga. Nato smo po vrsti knjige obesili še vsi partnerji projekta, med njimi Robert Hernec in direktor Marko Kolbl iz podjetja Europlakat, Saša Ogrizek, ena od vodij projekta Ljubljana svetovna prestolnica knjige 2010, Nevenka Koprivšek, direktorica in Maja Vižin, vodja projekta iz zavoda Bunker, Tina Popović, vodja Knjižnice pod krošnjami, Eva Horvat, predstavnica založbe Nova revija, Nuša Jelenec, Andraž Tarman, Jurij Lozić, Tilen Sepič – štirje oblikovalci kolektiva rompom.com, ki so oblikovali knjižne kljukice, ter Matej Lavrenčič, oblikovalec animiranega filmčka, ki razloži uporabo odprte knjižnice Proga 10: Knjiga in se sedaj vrti na ekranih GEM v avtobusih LPP in na trafikah.

Pridružili pa so se nam tudi že potniki ljubljanskega mestnega prometa, ki so si izposodili prve knjige in tudi pokomentirali projekt Proga 10: Knjiga. Odzivi prebivalcev Ljubljane in uporabnikov LPP, ki smo jih do danes srečali in povprašali po mnenju o odprti knjižnici te vrste, so bili izjemno pozitivni. Vprašani menijo, da bodo knjige res zanimiva popestritev čakanja na postajah in tudi avtobusnih voženj, pa tudi, da bi si znali privoščiti kakšno kavico v družbi s knjigo, saj bodo poletni meseci mnogo bolj sproščeni in zato primerni tudi za takšno preživljanje časa.

Organizirali smo tudi Knjižno izmenjavo v okviru Knjižnega žura v Metelkova mestu, ki ga je organizirala Četrtna skupnost center. Udeležilo se ga je približno 250 osnovnošolcev iz ljubljanskih osnovnih šol, ki so si med seboj izmenjevali knjige, poslušali pravljice, ki so jim jih prebirali prebivalci Doma za ostarele Tabor, ter spremljali predstave in delavnice, ki so jih pripravili sošolci iz drugih osnovnih šol.

Upamo, da se srečamo na kateri izmed postaj.

Internetni kliping

Otvoritev Proga 10: KNJIGA, 23.6.2010

utrinki1 utrinki2
utriniki3 utrinki4
utrinki5

avtorica fotografij: Urška Boljkovac

Več o projektu