Prvomajska šola 2015: KAKO RAZMIŠLJATI O FAŠIZMU DANES?

Področje:
27. 4. 2015 - 30. 4. 2015

prvomajska šola 2015 - CopyVse od vzpona italijanskega fašizma in nemškega nacizma v prvi polovici 20. stoletja do danes je bila oznaka fašizem sestavni del besednjaka levo usmerjenih (zlasti socialističnih) teoretskih in političnih projektov. V prvi polovici 20. stoletja so jo splošno uporabljali kot oznako za politična režima v Italiji in Nemčiji oziroma za režime ali gibanja, ki so tako ali drugače posnemala nemški nacizem ali italijanski fašizem. Na političnem terenu je bila predvsem sredstvo za razkrinkavanje političnih nasprotnikov. Morda se je prav zato hitro zgodila inflacija rabe besede fašizem. Koncept fašizma je tako hitro izgubil velik del svoje analitične vrednosti, saj je bil večkrat zveden na razmeroma abstrakten pojem, ki potencialno lahko zajame nešteto političnih akterjev ali pojavov, zaradi svojega negativnega naboja pa je bolj kakor trezno refleksijo teh akterjev ali pojavov vzbujal emocionalne odzive.

Ali je nevarnost fašizma danes v političnih režimih, strankah in gibanjih, ki se zgledujejo po zgodovinskem fašizmu in so mu po simbolnih značilnostih ter retoriki najbolj podobni, ali je morda zakrita v strukturnih tendencah, protislovjih in antagonizmih, ki prečijo sodobno kapitalistično družbo?

Predavatelji, panelisti: Ishay Landa, Donny Gluckstein, Sami Khatib, Lev Kreft, Christine Achinger, Anže Dolinar, Martin Hergouth, Tibor Rutar, Dragan Nikčević, Jana Tsoneva, Tjaša Pureber, Boštjan Remic, Sašo Slaček, Aleš Mendiževec, Izidor Barši, Miha Andrič, Jernej Kaluža, Anže Okorn in drugi
Organizacija: Inštitut za delavske študije

Več informacij: www.delavske-studije.si
Vstop prost!