Olivier Bonin: Dust & Illusions – 30 let zgodovine festivala Burning Man

Področje:
26. 2. 2015 20:00

dust-and-illusions_image - malaFoto: 2010 Madnomad Films

Dust & Illusions je edini omembe vreden dokumentarni film o festivalu Burning Man. Ostali so v večini primerov vase zagledane, utopične zadeve.

Dokumentarni film Dust & Illusions Oliviera Bonina raziskuje tridesetletno zgodovino festivala Burning Man. Burning Man je vsakoletni enotedenski dogodek, ki se je začel sredi osemdesetih let na Baker Beachu v San Franciscu in se nato preselil v puščavo Black Rock v severni Nevadi. Ime je dobil po obrednem sežigu ogromne lesene lutke. Dogodek opisujejo kot eksperiment na področju skupnosti, umetnost, radikalno samoizražanje in radikalno zaupanje vase, velja pa za največji kulturno-umetniški dogodek v Severni Ameriki. Film raziskuje ta neizbežni in eksplozivni razvoj iz odpadniškega duha sedemdesetih let v San Franciscu v večmilijonski posel, kar je ta dogodek danes.

Projekcija v Stari mestni elektrarni bo slovenskemu občinstvu predstavila vsebine, o katerih bo John Law, eden od ustanoviteljev festivala Burning Man, predaval v okviru seminarja Omrežne motnje (Networked Disruption), ki bo potekal marca v Kino Šiška.

Olivier Bonin se je rodil v Franciji. Je inženir mikroeletronike. Že zgodaj je pokazal zanimanje za fotografijo in film. Kasneje je v San Franciscu študiral fotografijo in tu si je utrl pot v filmski svet. Sprva je snemal kratke igrane filme, a je kmalu ugotovil, da so njegovi interesi in znanje najpopolneje združeni v družbenih gibanjih in dokumentarni filmski produkciji. Ko je obiskal festival Burning Man, se je zavedel, da je našel odlično temo, ki filmsko fotografijo v izjemno lepem okolju združuje z zapleteno človeško zgodbo o ustvarjanju skupnosti.

John Law (ZDA) je bil leta 1986 eden od ustanoviteljev The Cacophony Society. Ta neformalna, nerazvrstljiva skupina anonimnih ljudi, ki so svoj čas posvečali raziskovanju meja konformistične družbe in občasnemu rušenju teh meja, je nastala iz ostankov skrivnostnega in legendarnega The Suicide Club. Iskali so domišljijo, dogodivščine in vzajemno zaupanje izven meja mainstream družbe: to je vključevalo igrive oblike povzročanja motenj na področju propagande, norčevanje iz spoštovanih simbolov (na primer v njihovi razvpiti »Santarhiji«, invaziji uporniških božičkov), raziskovanje prepovedanih urbanih prostorov (od kanalizacije do mostov) in vnovično vzpostavljanje svobode s pomočjo pohabljenj, zmede, nevarnega delovanja in občasno celo popolne blaznosti. Večinoma neškodljivo, pogosto nelegalno, vselej zabavno.

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana